Etusivu » Rantatunnelin eritasoliittymä

Rantatunnelin eritasoliittymä

Kirjoittaja | 16.01.2021 | Blogi, Etusivulla

Tampereen keskustan oleellinen tunnusmerkki on Tammerkoski. Se on osa kansallismaisemaa ja omalla tavallaan keskustaa jakava elementti kapealla kannaksella. Nyt kun ratikka valtaa Hämeenkadun, on itä- länsisuuntaisen autoliikenteen pääväylä Paasikiven – Kekkosen tie. Muut ovat Ratinansillan kautta kulkeva Tampereen valtatie ja Satakunnankatu.

Rantatunneli paransi merkittävästi Paasikiven – Kekkosentien välityskykyä, liikenneturvallisuutta ja joustavuutta. Se oli erittäin kannattava investointi, ja maankäyttöön vapautui lisää tilaa. Rantatunnelin nopeusrajoituksesta on puhuttu vähän väliä. Nyt käytössä oleva 60 km:n rajoitus on koettu turhan pienenä. Yksi todennäköinen syy on se, että molemmista suunnista tunnelin alimpaan kohtaan on pitkä alamäki, jossa nopeus nousee helposti.

Tunnelin keskivaiheille on suunniteltu eritasoliittymä, joka johtaisi suoraan rakennettavaan Kunkun parkkihalliin. Yhteyttä on perusteltu sillä, että sekä idän- että lännen suunnasta tultaessa ei olisi tarvetta ajaa ensin katuverkkoon. Tunnelia rakennettaessa eritasoliittymään varauduttiin rakentamalla valmiiksi tunnelin ylittävä silta ja ramppien lähdöt.

Eritasoliittymän rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Harkintaa aiheuttaa paitsi eritasoliittymän kalleus, myös liikenneturvallisuus. Tunneli poikkeaa jo sinällään muusta liikenneympäristöstä, ja eritasoliittymä aiheuttaa siihen merkittävän lisän. Monilla autoilijoilla on tapana hiljentää vauhtia jo ennen rampille siirtymistä. Se aiheuttaa varsinkin ruuhkaliikenteessä helposti takana tulevien jarruttelua ja siten vaaraa liikenteessä. Myös liittyvä liikenne tunnelissa on ruuhka-aikana haasteellinen.

Koska rantatunneli on merkittävä osa itä -länsisuuntaista väylää Tampereella, on tärkeää säilyttää sen välityskyky ja liikenneturvallisuus. Eritasoliittymän vuoksi ei tunnelin nopeusrajoitus voi olla nykyistä suurempi – jos sitäkään.

On vakavasti harkittava liikenteen järjestämistä Kunkun parkkiin katuverkon kautta, sekä luopumista rantatunnelin eritasoliittymän kautta Kunkun parkkiin suunnitellusta yhteydestä. Pysäköintiluolien rakentamista on kuitenkin kiirehdittävä.