Etusivu » Tampereesta oppimisen ja osaamisen pääkaupunki

Tampereesta oppimisen ja osaamisen pääkaupunki

Kirjoittaja | 16.01.2021 | Blogi, Etusivulla

Kuvittele Tampere, jossa tutkintoa tavoitteleva tai työelämässä olevan löytäisi kaikki koulutusmahdollisuudet yhdestä paikasta. Kuvittele Pirkanmaa, jossa ”Koulutuksen Lippu.fi” tai ”Osaamisen Zalando” tarjoaisi yhden luukun kautta monipuoliset osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ilman selailua eri oppilaitosten sivuilla. 

Ratkaisut on rakennettava nyt. Tampere on monena vuonna ollut Suomen suosituin vetovoimaisin opiskelijakaupunki, mutta olemmeko saaneet osaajista kasvuvoimaa riittävästi alueen yrityksille? Osaajapula kolkuttelee ovella ikäluokkien pienetessä ja yritykset tarvitsevat monipuolisia ja -taitoisia osaajia eri aloille. Koronan myötä liiketoimintamallit ja strategiat on tuotava digiaikaan ja uuteen normaaliin. Koulutusmahdollisuuksien haarukointi on tällä hetkellä jätetty yksilön tai yksittäiset yrityksen harteille ja vaatii vaivannäköä löytää sopivat ratkaisut osaamisen kehittämiseen.

Tampereen alueen oppilaitokset pitää tuoda saman pöydän ääreen rakentamaan vielä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä eri oppiasterajojen yli. Tampereen kaupungilla pitää olla aktiivinen rooli siinä, että hyvien hankkeiden lisäksi pitäisi löytää vielä paremmin palvelevat ratkaisut ja portaalit, joista työntekijä tai yritys voisi tunnistaa sopivia teemoja yli oppiasterajojen ja rakentaa niistä koulutuspolun, jolla työelämässä ratkotaan arjen haasteet ja viedään tuotekehitysprojektit maaliin. Koulutuksen tarkoitus on rakentaa sivistystä, tuoda alueelle uudenlaisiin ratkaisuihin nojaavia yrityksiä, työpaikkoja, arjen ja yhteiskunnan haasteisiin ratkaisuja. Vientiä, hyvinvointia, verotuloja, jolla rahoitetaan viime kädellä alueen leikkipuistot ja kaupunkien kadut.

Pirkanmaa ei saa päästää tutkintonsa suorittaneita valumaan pääkaupunkiseudulle ja myös työuran aikainen oppiminen on saatava uusiin kantimiin. Tampereesta on tehtävä oppimisen ja osaamisen pääkaupunki. Oppiminen pitää tuoda uusilla kokeiluilla ja eri oppiasterajat ylittäen työpaikoille ja työn arkeen. Tämä lähtee siitä, että oppilaitosten koulutusmahdollisuudet tuodaan aloittain yhteen kaikkien saataville selkeästi. Osaava Tampere on tulevaisuudessakin elinvoimainen Tampere.